Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Története:

A Székesfehérvár–Komárom vasútvonalat 1860. július 1-jén adták át rendeltetésének. Ezzel a szárnyvonallal csatlakozott Székesfehérvár a Budapest–Bécs fővonalhoz. A vasútvonal I. rendű egyvágányú fővonalként üzemelt. Az átadástól gőzüzemű vontatás valósult meg 1975-ig.

A komáromi fűtőházat már 1967-re átépítették, hogy tudja fogadni a dízelmozdonyokat, de a komáromi pályaudvar helyhiánya miatt ez mégis Székesfehérvárra került. Ugyanis a komáromi személypályaudvar mellett van a fűtőház,a másik oldalán a Duna folyik a nagymarosi tervezett gát miatti magasított töltéssel. A személypályaudvar előtt helyezkedik el a rendezőpályaudvar. Itt is a Duna az egyik oldalon, a másik oldalon a Csillag erőd miatt nem lehet bővíteni. A gurító után a vasútvonal dél felé kanyarodik, itt azonban a szőnyi városrész akadályozza a telepítést.

A vasútvonal forgalmának növekedésével többször felmerült, hogy kétvágányúvá fejlesszék, de erre a mai napig nem került sor.

A vasútvonalnak a gazdaság kiszolgálásában betöltött szerepe:

  • Csémpuszta: A mezőgazdasági környezetben lévő „túlméretezett” vasútállomást azzal lehet megmagyarázni, hogy a Komárom illetve Almásfüzitő felé vezető vasutak deltavágánya előtt azok teherpályaudvarainak korlátozott fogadóképességét bővíti.
  • Nagyigmánd-Bábolna: Az állomás mellett létesült az 1970-es években a bábolnai kombinátból kivált IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Rt., melynek raktáraihoz iparvágányt is építettek.
  • Ászár-Keményítőgyár: 1890-ben alapították meg a Kisbér-füzitői Egyesült Gyár Rt. burgonyakeményítő- és szörpgyárát, amely akkor az Osztrák–Magyar Monarchia legnagyobb ilyen jellegű gyára volt. A gyárban készített termékek vasúti elszállítására iparvágány csatlakozik a vasútvonalhoz.
  • Bodajk: Bodajk és Balinka szénbánya között az 1920-as években bányavasút közlekedett. Az állomáson rakodták át a bányákból idáig gépkocsikkal szállított bauxitot a nagyvasúti kocsikba. Később normál nyomtávú vasutat létesítettek a bányákhoz. Itt személyforgalom nem, csak teherforgalom volt a szénbányák bezárásáig.
  • Moha-Rakodó: Ténylegesen teherpályaudvar, ahol a Kincsesbányán és környékén kitermelt bauxitot szállítják ide és rakják meg a speciális tehervonati kocsikat. A vasútvonal felújításakor az 1970-es évek közepén az itt lévő íveket kiegyenesítették és ezáltal a vasútállomás átmenő vágányai messzebb kerültek a felvételi épülettől.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

скачать игру fifa 15 через

(garneuWet, 2018.03.27 19:47)

оч понравилось,посмеялась)))

---
Мне кажется это отличная идея. Полностью с Вами соглашусь. скачать fifa 15 на компьютер, скачать fifa 15 16 или <a href=http://15fifa.ru/>официальный сайт фифа на русском языке</a> скачать бесплатно игру fifa 15 через торрент

BEST software for captcha breaking!

(MashaJet, 2017.12.12 19:45)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can solve almost any anti-botnet CAPTCHA's.
Captcha Bypass Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"