Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÁV Magyar ÁIlamvasutak zrt. 2006 végén indította el az "Állomási berendezések korszerűsítésének és távvezérlésének tervezése és kivitelezése a vállalkozó finanszírozása mellett" címü kétfordulós közbeszerzési eljárását, amely a Szeged központú vasúti távvezérlő rendszer megvalósítására irányult. A pályázat 2007 augusztusában sikeresen zárult, a nyertes kivitelező, a PROLAN Irányitástechnikai Zrt. lett.

A szerződésben taglaltaknak megfelelően a Prolan három rendszert épített fel:

a Központi Forgalom Ellenőrzőt (KöFE),
a Központi Forgalom lrányítót (KÖFI) és a
Felsővezetéki Energia Távvezérlőt (FET).

A rendszer határidőre elkészűlt. az EU szigorú vasútbiztonsági szabványainak megfelelőségét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésautomatizálási Tanszéke tanúsította.

A műszaki megoldás

A MÁV hálózatán jelenleg 308 állomáson működik jelfogó függéses biztosítóberendezés. amely a váltók. jelzők, sorompók megfelelő állításával biztosítja a vonatforgalom biztonságos lebonyolítását. A forgalmi személyzet által kezelt berendezések múködőképessége több mint 25 éves átlagéletkoruk ellenére a biztonság kívánt szinljén megfelelő, azonban a nagysebességű fővonalak (európai folyosók) rehabilitációjához kapcsolódóan szükséges a meg lévő jetfogós berendezés lecserélése új, elektronikus rendszerre.

Az elektronikus rendszer legfőbb előnye a hagyományossat szemben, hogy utóbbi esetében a forgalmi személyzet egyszerre csak egy állomás forgaimát tudja irányítani és felügyelni, míg az elektronikus berendezések alkalmazása által lehetövé válik a biztosítóberendezés távfelügyelete és távvezérelhetősége, regionális és országos irányitó hálózatba történő beillesztése.

Ez az átalakítás lényegesen kisebb költségráfordítással valósítható meg a fővonalak kisebb állomásain és a mellékvonalakon úgy, hogyameglévő, jetfogós biztosítóberendezés egy elektronikus "telülvezérléssel" egészül ki.

A szegedi távvezérlö projekt során 13 vasútállomáson (Kiskundorozsma, Szatymaz, Balástya, Kiste/ek, Csenge/e, Petőfiszállás, Városlőd, Galambos, Jászszentlászló, Kiskunmajsa, Harkakotöny, Soltvadkert, Pirt6) valósuIt meg az állomási biztosítóberendezések távvezérlése, épült ki távvezérlésre alkalmas utastájékoztató rendszer és automatikus váltófűtés, térvilágitás, vagyonvédelmi rendszer, valamint annak távfelügyelete. A 13 állomás vonatforgalmának irányítása a Szegeden, Kiskunfélegyházán és Kiskőrösön kialakított csomóponti biztosítóberendezési távvezérlő központokból valósul meg.

A szegedi központban ezen kívül megvalósult további 28 vasútállomás központi forgalomellenőrzése. és további 7 állomáson (Szeged-rendező, Kiskunfélegyháza, Kecskemét, Nagykőros, Cegléd, Kiskunhalas, Kelebia) ún. kitekintő terminál is létesült. Ennek segítségével az aktuális vasútvonal forgalmi helyzetéről lehet információt kapni.

A MÁV Zrt. hálózatán a központi forgalom irányítás széleskörű alkalmazásával jelentős hatékonyság-, valamint szolgáltatási színvonal növekedés valósítható meg. A rendszer vasútállomásokra és transzformátor állomásokra telepített elektronikus berendezéseit (modutáris ipari számítógépeket) a PROLAN Zrt. gyártotta és látta el működtető szoftverrel. A központi távvezérlő szerver számítógépek alkalrnazói programjait is az irányítástechnikai cég szoftver mérnökei fejlesztették ki.

A központi forgalomirányítás kiépítésével biztosítható a forgalom ütemessége, az irányítónak közvetlen és azonnali beavatkozási lehetősége van és növekedhet a vonalszakasz átbocsátó képessége is. Az új rendszer többek között a szükséges műszaki és forgalmi naplózásokat, archiválásokat és a menetrendírást is biztosítja. valamint lényegesen növeli a mentirányítói fegyelmet. A projekt hatékonyságot növelő tulajdonsága, hogy a központban egy nagyobb vonalszakasz forgalmi és műszaki állapota tekinthető át, így egy adott szituációban optimálisabb intézkedés hozható meg. A gyors, átlátható és könnyen áttekinthető munkának köszönhetően az üzemeltetési problémák száma várhatóan jelentősen csökken, így a térségben kevesebb vonatkésésre lehet számítani.

A korszerűsítés kapcsán kiépült forgalornellenőrző és -irányító (KÖFE-KÖFI) rendszer sok további, elsősorban forgalomszervezési és forgalom-optimalizálási lehetőséget is megteremt. A MÁV Zrt. hosszú távú célja a beruházással, hogy jelentősen javuljon a vonalkapacitás kihasználása, illetve a modernizált pályán növekedjen mind a személy-, mind az áruforgalom.

Újszerű finanszírozási megoldás

A beruházás tervezési, kivitelezési és építési feladatait a vállalkozónak, azaz a PROLAN Irányítástechnikai Zrt.-nek kellett megfinanszíroznia. A megvalósítás érdekében a nyertes vállalkozóval a szállítási és karbantartási szerződés mellett egy kölcsönszerződés is megkötésre került, amely részletesen szabályozza a finanszírozás feltételeit.

A konstrukció lényege, hogy a szállítói szerződés alapján a MÁV Zrt.-nek fizetési kötelezettsége keletkezik a vállalkozó felé, melynek teljesítéséhez maga a vállalkozó nyújt kölcsönt a MÁV Zrt. részére. A MÁV Zrt. a továbbiakban ezzel a kölcsönösszeggel lesz adósa a vállalkozónak, amelyet a rendszer alkalmazása során keletkező megtakarításokból törleszt. Ezek alapján a MÁV Zrt. a beruházás költségét 2 év türelmi idővel 10 év alatt fizeti ki, míg a Prolan Zrt. az átadást követő 15 évig végzi a hibaelhárítási és karbantartási feladatokat.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

A modern európai vasutak hatékonyságnövelésének egyik alapvető eszköze, hogy egy vasútvonal vagy vonalszakasz valamennyi állomásának és állomásközének forgalmát egy központi állomásról irányítják. A menetrendszerűséget a vasúti közlekedésben a zárt rendszeren belüli tényezők - pálya, jármű, helyhez kötött berendezés és irányító szervezet - nagymértékben befolyásolhatják. Az esetleges zavar mielőbbi megszüntetése megköveteli a vasúti közlekedés operatív irányítását, valamint a döntések késedelem nélküli, megbízható végrehajtását. Az operatív irányítást klasszikus módon az állomások forgalmi szolgálattevői és a velük telefonos kapcsolatban lévő menetirányítók végzik, aminek hátránya az, hogy a kis kiterjedésű rendelkezési és információszerzési hatósugár miatt az irányítás szakaszos és nem összehangolt.

A központi forgalomellenőrző berendezés (KÖFE) kiküszöböli ez utóbbi hátrányt, mert az adatok döntő többségét már "gépi úton", a vonalon lévő biztosítóberendezésekből valós idejűen szerzi be, és így a menetirányító készülékén folyamatosan, minden változást követve jeleníti meg.

A forgalomirányítás fejlett rendszere az, amikor egy távvezérlést megvalósító műszaki berendezés (központi forgalomirányító, rövidítve: KÖFI) felhasználásával valósítják meg a helyhez kötött berendezések központból való távműködtetését és a berendezések állapotáról, valamint a közlekedő vonatok helyzetéről való folyamatos visszajelentést. A forgalomirányító a parancsokat a kezelőkészülék nyomógombjaival vagy a számítógépnél használatos eszközökkel adja ki. A rendszer kiépítésekor a felsővezeték és az utastájékoztató berendezések távvezérlése is kialakításra kerül. (logsped)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Проститутки

(aBibychore, 2018.10.19 12:18)

<a href=https://top.girls-nsk.ru>Проститутки Новосибирска</a>
<a href=https://www.girls-nsk.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Новосибирска</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru>Шлюхи в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд индивидуалки в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/>Интим знакомства в Краснодаре</a>
<a href=http://prostitutki-irkutska.ru>Проститутки Иркутск</a>
<a href=http://prostitutki-irkutska.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Иркутск</a>
<a href=http://prostitutki-perm.ru>Шлюхи Перьми</a>
<a href=http://prostitutki-perm.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Пермь</a>
<a href=http://www.girls-kzn.mobi>Досуг Казань</a>
<a href=http://fei.girls-kzn.mobi/individuals/>Индивидуалки Казань</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi/znakomstva/>Секс знакомства Казани</a>
<a href=https://fei.girls-kzn.mobi/individuals/1000-rubley/>проститутки Казани</a>
<a href=http://penza-dosug.ru>Проститутки Пензы</a>
<a href=http://penza-dosug.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Пенза</a>
<a href=http://girls-ufa.ru>Шлюхи Уфы</a>
<a href=http://girls-ufa.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Уфы</a>
<a href=http://girls-msk.ru>Проститутки Москвы</a>
<a href=http://girls-msk.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Москва</a>
<a href=http://dosugspb24.ru>Шлюхи Питер</a>
<a href=http://dosugspb24.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Питера</a>
<a href=http://fei.girls-nsk.mobi>проститутки Новосибирска</a>
<a href=http://fei.girls-nsk.mobi/individuals/1000-rubley/>проститутки Новосибирска</a>
<a href=https://ero.girls-nsk.me>проститутки Новосибирска</a>
<a href=https://www.girls-nsk.me/individuals/1000-rubley/>проститутки Новосибирска</a>

Ofava14

(Upedo52, 2018.09.25 22:45)

http://www.taffebook.com/blogs/1632/6818/como-faco-para-comprar-crinone-progesterone-mais-barato-portuga http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/67/7701/como-faco-pra-comprar-lanzonium-lansoprazole-30-mg-generico-sem http://bicyclebuddy.org/blogs/1014/5683/achat-securise-doxycycline-acheter-du-doxycycline-forum http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/achat-securise-sildenafil-hasco-50mg-pharmacie-suisse-sildenafil http://mcspartners.ning.com/m/blogpost?id=1960632%3ABlogPost%3A6607752 http://griffithchafey.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-losartan-fiable-estados-unidos http://ibase45.net/blogs/3667/33207/farmacia-en-linea-donde-comprar-thioridazine-100mg-entrega-rapi http://recampus.ning.com/profiles/blogs/order-furadantin-100-mg-safely-furadantin-30-tablet-100-mg http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/sildenafil-citrate-pas-cher-acheter-commande-kamagra-internet http://showmeanswer.com/index.php?qa=7622&qa_1=mellaril-buy-how-to-purchase-thioridazine-free-delivery http://harvesttyme.org/blogs/420/3920/melatonina-3-mg-comprar-en-farmacia-online-todo-en-medicinas-co http://lesko.com/q2a/index.php?qa=25984&qa_1=seguro-comprar-gen%C3%A9rico-famvir-famciclovir-internet-brasil http://lesko.com/q2a/index.php?qa=14363&qa_1=dexamethason-mg-pas-cher-vente-dexamethason-ligne-belgique http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-zofran-8-mg-sin-receta-ahora http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/274053 http://soruanaliz.com/index.php/11291/generic-doxazosin-mesylate-online-order-cardura-required http://www.nelidovoddt.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=41096 http://destinosexotico.com/blogs/post/25499 http://ykien.info/index.php?qa=25178&qa_1=sulfasalazina-receta-garantia-comprar-azulfidine-precio http://www.libertyxchange.com/blogs/post/37681 http://social.leembe.com/blogs/post/27763

скачать fifa 15 pc 32 bit

(garneuWet, 2018.03.25 14:45)

Я конечно, прошу прощения, но это мне не совсем подходит. Кто еще, что может подсказать?

---
В этом что-то есть. Спасибо за помощь в этом вопросе, я тоже считаю, что чем проще тем лучше… скачать fifa 15 pc repack через торрент, пак стадионов для fifa 15 скачать или <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html>fifa 15 cracks v3</a> скачать fifa 15 freeboot

fifa 15 fnl скачать торрент

(enatKi, 2018.03.10 16:10)

Да, вполне

---
Вы не правы. Я уверен. Давайте обсудим. Пишите мне в PM. fifa 15 скачать торрент 3dm, fifa 15 pc rus скачать торрент и <a href=http://15fifa.ru/skachat-fifa-15/29-fifa-15-ultimate-team-edition-pc-l-rus-multi-2014.html>фифа 15 лицензия</a> fifa 15 cracks v3 скачать

XEvil solve 99% types of captchas

(MashaJet, 2017.12.12 19:13)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass any antibot captcha.
Captcha Bypass Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"